Як Василь Стус "вплинув" на напруженні відносини між Україною та Польщею

У столиці Польщі відкрили сквер Василя Стуса. На урочистості, що зібрала понад 60 людей, був присутній міністр закордонних справ України Павло Клімкін, посол України в Польщі Андрій Дещиця.

"У тоталітарному світі немає жодного іншого народу, який би так віддано захищав своє людське і національне право. Польща подає Україні приклад", - ці слова українського поета про Польщу процитував під час церемонії відкриття керівник МЗС України Павло Клімкін, пишуть Патріоти України з посиланням на ВОЇ.

У лютому Рада міста Варшави підтримала ініціативу депутатів "Громадянської платформи" надати ім'я Василя Стуса скверу в центрі польської столиці. В обґрунтуванні рішення читаємо, що він є "українським поетом і опозиційним діячем", а також "полонофілом та речником польсько-українського єднання", - зазначив у розмові з Радіо Свобода голова клубу "Громадянської платформи" у Варшаві Ярослав Шостаковський.

"Надати скверу ім'я Васила Стуса було ініціативою депутатів нашої партії у Раді міста Варшави, - каже він. - Рада схвально сприйняла таку пропозицію, не було на цю тему суперечностей. Чому Василь Стус? Тому, що це відомий український поет і великий друг Польщі, це людина, про яку ми повинні пам'ятати"
Під час церемонії відкриття Шостаковський наголошував, що рішення ухвалювалося з усвідомленням напруження у взаєминах Польщі і України, коли "такі жести досить важливі". Депутат варшавського самоуправління також пообіцяв, що міська рада далі поширюватиме серед мешканців столиці інформацію про Василя Стуса, а у сквері додатково встановлять інформаційну вивіску про українського поета.

Відкриваючи таблицю з іменем нового скверу, міністр закордонних справ України Павло Клімкін подякував варшавським чиновникам, наголосивши, що це перше місто з-поміж європейських столиць, яке вкарбувало приклад життя Василя Стуса у свій простір.

"Це приклад для всіх нас, зараз, коли ми боремося з російською агресією. Прочитайте два-три його вірші і ви відчуєте людину, яка завжди боролася за незалежність України і яка саме в Польщі бачила приклад цієї боротьби", - наголосив Клімкін. Варшава все більш відкрита для українців

Мирослава Керик, голова польського фонду "Наш вибір", що займається справами українських мігрантів, наголосила у розмові з Радіо Свобода, що варшавське самоуправління останніми роками звернуло увагу на українців. Громадяни України в Польщі стали найчисельнішою групою іноземців, і найчастіше вони проживають саме у столичному воєводстві
""Місто Варшава довший час підтримує українську спільноту, завдяки місту моя організація має Український дім у Варшаві, що діє останні три роки. Зараз місто хоче активізувати українських громадян, щоб вони брали активну участь у творенні міського простору Варшави", - наголосила Керик. Водночас польська публіцистка Іза Хруслінська зазначила, що біографія Василя Стуса є знаковою для України і Польщі, оскільки "він був людиною європейської культури".

"Постать Василя Стуса важлива теж для поляків. Він є символом історії Центрально-Східної Європи ХХ століття - як людина нескорена, яка віддала життя за цінності, які ми відстоюємо сьогодні", - сказала Хруслінська. Відкриття скверу Васила Стуса у Варшаві відбулося на тлі напруження у польсько-українських відносинах, зокрема плюндрування пам'ятників полякам і українцям щодо часів Другої світової війни по обидва боки кордону. У Варшаві міністри закордонних справ Польщі та України відкрили відновлений Польсько-українського форум партнерства. Юрій Рейт, колишній голова Об'єднання українців у Польщі, вказує, що відкриття в польській столиці скверу імені Василя Стуса є одним із сигналів для поліпшення двосторонніх взаємин.

Під час церемонії відкриття учасники прочитали вірші Василя Стуса і посадили кущ калини - як "символ України в центрі Варшави"
Сквер Василя Стуса розташувався на перехресті Алеї Незалежності та вулиці Стефана Баторія. Поблизу Національна бібліотека Польщі та найбільший економічний університет країни - Головна торговельна школа. Неподалік розташований сквер і пам'ятник Тарасу Шевченку, який, до речі, був відкритий у ці ж березневі дні рівно 15 років тому.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Завтра починається Великий піст: Що можна робити, а чого не варто - роз'яснення пастиря

неділя, 10 березень 2019, 10:07

З початком Великого посту люди починають задумуватись над тим, що можна, а чого не можна робити під час постування. На сім тижнів православним слід утриматися від розваг, скоромної їжі, грішних помислів і вчинків. Але пам'ятайте - не потрібно зводити п...

"Хитати човен" для українців - це не спосіб перевернутись та втопитись, це єдиний спосіб, щоб прискорити його рух", - Юрій Бутусов

понеділок, 20 березень 2017, 0:42

У бурхливому морі боятися треба не усіх тих, хто качає, і не того, що все гойдається. Україні потрібно боятися не громадянських протестів, а зупинки реформ. Таку думку висловив на своїй сторінці в Facebook журналіст і головний редактор сайту "Цензор.НЕ...